Kompleksowy program

Słaba strawność

Słaba strawność występuje przeważnie na skutek źle zbilansowanej dawki pokarmowej. Jest ona spowodowana zaburzoną równowagą między węglowodanami, a białkiem w dawce. To właśnie te składniki w głównej mierze będą wpływać na populacje mikroorganizmów w żwaczu. Bardzo cennym narzędziem w tej ocenie strawności może być analizator strawności potocznie zwany jako „sita kałowe”. Sprawne oko oraz doświadczenie doradcy będzie w stanie ocenić czy niestrawność jest spowodowana nadmiarem czy niedoborem danego składnika pokarmowego w dawce. Zalecane działania w przypadku zaburzeń strawności to:

  • Analiza dawki pokarmowej w tym strukturalności (sita TMR)
  • Analiza strawności (sita kałowe)
  • Dodatki poprawiające strawność włókna
  • Dodatki buforujące i poprawiające warunki w żwaczu

Masz pytania?

Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

skontaktuj się