Kompleksowy program

Obniżona odporność

Organizm o obniżonej lub słabej odporności jest bardziej podatny na różnego typu infekcje. Obniżona odporność organizmu spowodowana jest większą ilością wolnych rodników, których liczba wzrasta na skutek czynników stresowych (egzo i endogennych). Przykładami obniżonej odporności w stadzie bydła opasowego mogą być:

  • Słabsze przyrosty
  • Gorsza jakość mięsa

Do strategii żywieniowych mających na celu zwiększenie odporności bydła opasowego jest wprowadzenie do dawki pokarmowej substancji i związków o działaniu przeciwutleniającym, które redukują ilość wolnych rodników doprowadzając do homeostazy organizmu. Do w/w związków i substancji zaliczamy m.in.:

  • Witamina E
  • Witamina A
  • Witamina C
  • Proviox 50
  • Selen
  • Cynk
  • Miedź

Masz pytania?

Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

skontaktuj się