Produkt

Lonox

Płynnym wieloskładnikowy przeciwutleniacz nowej generacji przeznaczonym do zabezpieczania olejów i tłuszczów przed szkodliwymi procesami utleniania.

Cechy i korzyści

  • 1

    Skuteczna ochrona olejów i tłuszczów przed szkodliwymi procesami utleniania

  • 2

    Chroni pośrednio przed degradacją witaminy i barwniki zawarte w mieszance paszowej, szczególnie dotyczy to witaminy E

  • 3

    Zapobiega procesom jełczenia olejów i tłuszczów

  • 4

    Umożliwia zachowanie wysokiej jakości i wartości pokarmowej olejów i tłuszczów oraz wzbogaconej nimi paszy

Zawarte w preparacie substancje aktywne działają synergistycznie, chroniąc oleje i tłuszcze przed utlenianiem, utrzymując ich dużą wartość pokarmową i zapewniając wysoką produkcyjność zwierząt.

Lonox zapobiega procesom jełczenia olejów i tłuszczów, ale również pośrednio, chroni przed degradacją witaminy i barwniki zawarte w mieszance paszowej. W chowie i hodowli zwierząt gospodarskich coraz częściej odnotowujemy zaburzenia funkcjonowania całego organizmu spowodowane stresem oksydacyjnym.

Powodem występowania tego zjawiska jest w dużym stopniu intensyfikacja produkcji. Wysoko produkcyjne zwierzęta charakteryzują się przyspieszonym metabolizmem i stąd też ich organizmy produkują więcej wolnych rodników. Nadmierne wytwarzanie przez organizm zwierząt wolnych rodników prowadzi zazwyczaj do zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego, ale także do uszkodzeń wątroby, pogorszenia jakości mięsa, przyrostów jak i zakłócenia rozrodu zwierząt.

Wolne rodniki reagując z białkami, lipidami oraz z materiałem genetycznym komórek (DNA) powodują ich uszkodzenia. Zwierzęta mają zdolność neutralizacji nadmiernej ilości wolnych rodników, a kluczową rolę w tych procesach odgrywa witamina E.

Witamina E dodawana do premiksów i mieszanek paszowych jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, odporności i rozrodu zwierząt. Jeśli nie zabezpieczymy pasz, a zwłaszcza olejów i tłuszczów przed procesami oksydacji, witamina E zostanie zużyta w procesach eliminacji wolnych rodników i może jej zabraknąć do pozostałych procesów metabolicznych.

Dzięki dodatkowi preparatu Lonox zmniejszamy straty witaminy E w procesach usuwania wolnych rodników. Lonox skuteczniej zabezpiecza przed utlenianiem oleje i tłuszcze w porównaniu z czystymi przeciwutleniaczami dzięki zoptymalizowanemu połączeniu 3 substancji aktywnych (BHT+Galusan propylu+naturalny ekstrakt z rozmarynu).

Preparat zawiera w składzie lecytynę działającą jako związek chelatujący i powierzchniowo czynny, co zapewnia szybsze i homogenne wymieszanie z olejami i tłuszczami. Preparat ten zapobiega spadkowi pobierania paszy wynikającemu często z powstawania zjełczałego zapachu mieszanki, za który odpowiedzialne są aldehydy i ketony powstające jak produkty oksydacji.

SKŁAD

BHT (E321) – 17,5{7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96}, Galusan propylu (E310) – 1,5{7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96}, Naturalny ekstrakt z rozmarynu, lecytyna, naturalny nośnik olejowy, (olej słonecznikowy)

STOSOWANIE

  • Zalecana dawka efektywna Lonoxu wynosi od 250 g do 500 g na 1 tonę oleju lub tłuszczu
  • W zależności od aktualnego stanu surowca oraz podatności na jełczenie oraz przewidywanego czasu przechowywania dawka może być zwiększona do 750 – 1000 g na 1 tonę
  • Dla uzyskania największej efektywności zaleca się dodanie preparatu do oleju lub tłuszczu możliwie jak najszybciej
  • Przy dostawach całocysternowych zaleca się dodanie preparatu bezpośrednio do oleju/tłuszczu znajdującego się w cysternie, a następnie jej opróżnienie. Zapewnia to dobre wymieszanie preparatu z olejem/tłuszczem
  • Przy zapełnianiu paleto pojemników olejem/tłuszczem z cysterny zaleca się dodać Lonox w trakcie przelewania
  • Przy zakupie olejów w paleto pojemnikach zwrotnych zaleca się dodanie preparatu bezpośrednio po dostawie i wymieszanie

Pliki do pobrania

Pliki do pobrania

Masz pytania?

Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

skontaktuj się