Produkt

LonoGut

Sypki wieloskładnikowy preparat o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym, przeznaczony do pasz dla trzody chlewnej.

Cechy i korzyści

  • 1

    Zapobieganie zachorowaniom powodowanym przez bakterie patogenne bytujące w jelitach

  • 2

    Zwiększenie przyrostów masy ciała prosiąt, warchlaków i tuczników

  • 3

    Mniejsze zużycie paszy na 1 kg przyrostu zwierząt w okresie tuczu

  • 4

    Poprawa wartości pokarmowej siary i mleka loch

LonoGut jest sypkim wieloskładnikowym preparatem o silnym, ukierunkowanym działaniu w środowisku jelitowym. Zawarte w nim substancje aktywne chronione są przed uwalnianiem w paszy oraz w górnym odcinku przewodu pokarmowego zwierząt, a zwłaszcza w żołądku.

Wchodzące w skład preparatu kwasy organiczne znajdują się w specjalnej matrycy tłuszczowej dobranej tak, aby uwalnianie kwasów z matrycy następowało stopniowo podczas pasażu treści pokarmowej w jelitach.

Ze względu na fakt użycia w preparacie LonoGut efektywnych, a zarazem reaktywnych kwasów (mrówkowy, propionowy, benzoesowy) substancje aktywne pochodzenia roślinnego (karwakrol, aldehyd cynamonowy, kapsaicyna) chronione są w oddzielnym procesie mikrokapsułkowania chroniącym je przed termicznym, chemicznym i fizycznym uszkodzeniem. Dopiero po tym procesie oba preparaty są z sobą łączone w procesie aglomeracji. Taki proces zapobiega wystąpieniu interakcji pomiędzy reaktywnymi kwasami i ekstraktami roślinnymi, co prowadziłoby do ich unieczynnienia.

Substancje aktywne zawarte w preparacie LonoGut są stopniowo uwalniane w środowisku jelitowym pełniąc szereg ważnych funkcji, wśród których do najważniejszych należy zaliczyć:

  • Wzrost aktywności enzymów trzustkowych, jak lipaza, amylaza, trypsyna i chymotrypsyna (kluczową rolę pełni w tym procesie kapsaicyna)
  • Hamowanie rozwoju bakterii warunkowo chorobotwórczych, zwłaszcza E. Coli, Salmonelli, Clostridium, mikroflory grzybowej i pleśni (kluczową rolę pełni w tym procesie kwas mrówkowy, propionowy i benzoesowy oraz aldehyd cynamonowy)
  • Stymulowanie rozwoju pożytecznych bakterii Lactobacillus (kluczową rolę pełni w tym procesie karwakrol)
  • Zwiększenie aktywności enzymów z grupy oksydoreduktaz, które usuwając wolne rodniki wpływają na ochronę kosmków jelitowych prowadząc do wzrostu ich powierzchni i możliwości absorbcji składników pokarmowych (kluczową rolę pełni w tym procesie aldehyd cynamonowy)
  • Poprawa strawności składników pokarmowych (synergistyczne działanie wszystkich substancji aktywnych zawartych w preparacie).

STOSOWANIE:

  • Celem optymalizacji efektów produkcyjnych zaleca się wprowadzanie do mieszanek paszowych preparatu LonoGut dodatkowo poza podstawową dawką zakwaszaczo- konserwanta Lonacid Max
  • Dawka preparatu LonoGut powinna być indywidualnie dobrana do sytuacji na fermie (zaburzeń mikroflory jelitowej, warunków środowiskowych i stanu zdrowotnego zwierząt) i może być okresowo zwiększona
  • Przy silnych zaburzeniach.Zalecana dawka preparatu Lono- Gut powinna wynosić od 1,0 do 2,0 kg na 1 tonę mieszanki paszowej pełnoporcjowej

Stosowanie

kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej
kg na 1 t mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Prosięta ssące 1,0 – 2,0
Prosięta w okresie odsadzeniowym do
12 kg masy ciała
1,0 – 4,0
Warchlaki 1,0 – 2,0
Tuczniki 1,0-2,0
Lochy 1,0 – 2,0

Parametry, skład, przykładowe receptury

Zawartość podstawowych składników pokarmowych (w 1 kg)

Nazwa składnika pokarmowego
Jedn. miary
Deklarowany poziom
Nazwa składnika pokarmowego Jedn. miary Deklarowany poziom
Energia netto dla świń Kcal 372
Energia metaboliczna dla świń MJ 2,1
Tłuszcz surowy {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 34,2
Wapń {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 4,5

Pliki do pobrania

Pliki do pobrania

Masz pytania?

Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

skontaktuj się