Produkt

LonoFish

Mieszanka paszowa uzupełniająca – alternatywa dla najwyższej jakości mączek rybnych w żywieniu trzody chlewnej

Cechy i korzyści

  • 1

    Źródło najwyższej jakości białka o profilu aminokwasowym charakterystycznym dla wysokiej jakości mączek rybnych

  • 2

    Mieszanka o wysokiej smakowitości i stabilności

  • 3

    Organiczne źródło składników mineralnych o wysokiej biodostępność

  • 4

    Tłuszcz wzbogacony w kwasy z rodziny omega-3

LONOFISH TO:

  • najwyższej jakości białko oraz wysoce strawne aminokwasy pochodzące z takich surowców jak:
    • rafinowane białko ziemniaczane o niskiej zawartości glukoalkaloidów i wysokiej strawności białka
    • koncentrat białka sojowego
    • suszone rozpyłowo krwinki czerwone
    • wyselekcjonowana mączka rybna o wysokiej, stabilnej i kontrolowanej jakości
    • „czyste aminokwasy” w formie izomeru L (L-lizyna i L-treonina) i hyroksyanalogu metioniny (MHA – sól wapniowa)
  • wysoce przyswajalne organiczne składniki mineralne pochodzące z ości ryb oraz zawartość NaCl typowa dla wysokiej jakości mączek rybnych
  • wysoka smakowitość osiągnięta poprzez zastosowanie dodatków sensorycznych oddziałujących zarówno na zmysł zapachu (esencja aromatyczna) jak i receptory smaku „umami” informujących świnie o paszy bogatej w białko. Połączenie obydwu dodatków pozwala na jednoczesne stymulowanie zmysłu smaku i zapachu świń. Receptory smaku „umami” są jednymi z najstarszych występująych w naturze i obecne są nie tylko w jamie gębowej, ale także w przewodzie pokarmowym.
  • mieszanka bogata w L-karnitynę wpływającą na poprawę metabolizmu tłuszczu (uwalnianie energii z kwasów tłuszczowych poprzez wspomaganie ich transportu do wnęrza mitochondriów, co umożliwia ich utlenianie). Zwiększone zapotrzebowanie na ten aminokwas odnotowujemy u wysokoprodukcyjnych zwierząt, zwłaszcza u intensywnie odchowywanych prosiąt w okresie po odsadzeniu od loch. W przemianach metabolicznych uczestniczy tylko izomer L, natomiast izomer D w większych ilościach może mieć działanie szkodliwe. M.p.u. „LonoFish” zawiera izomer L w ilości 200 mg/kg
  • wysoce dostępny tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzący z nasion soi poddanych nowatorskiemu procesowi obróbki hydro-termicznej i mechanicznej. Olej ten zabezpieczony jest przed szkodliwymi procesami utleniania przez dodatek odpowiednio skomponowanego wieloskładnikowego przeciwutleniacza
  • duże rozdrobnienie cząstek (ponad 90{7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} frakcji poniżej 800 µm). Taki sto pień rozdrobnienia zapewnia prawidłowe, homogenne rozprowadzenie składników w mieszance oraz ułatwia dostęp enzymów trawiennych w efekcie czego następuje dalsze zwiększenie strawności m.p.u. „LonoFish”.

STOSOWANIE:

Od 20 do 100 kg na 1 tonę mieszanki paszowej pełnoporcjowej dla:

  • Prosiąt
  • Macior wysokoprośnych
  • Macior w okresie okołoporodowym
  • Macior karmiących
  • Knurów stadnych
  • Loszek hodowlanych
  • Warchlaków i tuczników

Parametry, skład, przykładowe receptury

Zawartość podstawowych składników pokarmowych (w 1 kg)

Nazwa składnika pokarmowego
Jedn. miary
Deklarowany poziom
Nazwa składnika pokarmowego Jedn. miary Deklarowany poziom
Energia netto Kcal 2060
Energia metaboliczna MJ 12,0
Wilgotność (max.) {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 8,0
Oleje i tłuszcze surowe {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 4,0
Włókno surowe {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 1,5
Popiół surowy {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 16,0
Wapń ogólny {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,5
Fosfor ogólny {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,0
Fosfor strawny {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 1,5
Sód {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 1,1
Magnez g 1,3
Potas g 9,0
Żelazo mg 200
Mangan mg 4,4
Miedź mg 12
Cynk mg 15
Selen mg 0,1
Galusan propylu mg 5,57
BHT mg 67,73
L-karnityna mg 200
Białko surowe (min.) {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 58,0
Białko strawne {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 51,0
Lizyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 5,00
Metionina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,00
Metionina+Cystyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,80
Treonina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,75
Tryptofan {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 0,67
Izoleucyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,50
Walina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,40
Arginina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,38
Fenyloalanina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,20
Histydyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 1,60
Leucyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 5,10
Tyrozyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,40
Alanina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,10
Kwas asparaginowy {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 6,60
Kwas glutaminowy {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 7,30
Glicyna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 4,00
Prolina {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 2,80
Seryna {7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} 3,10
Substancja aromatyczna +
Substancja smakowa „Umami” +

Pliki do pobrania

Pliki do pobrania

Masz pytania?

Wystarczy, że się z nami skontaktujesz!

skontaktuj się