O Cargillu

Można powiedzieć, że jesteśmy optymistami. Uważamy, że świat żywi się lepiej, kiedy żywimy się razem. Począwszy od jednego elewatora zbożowego w stanie Iowa, naszym celem zawsze było zmniejszenie dystansu pomiędzy producentami i konsumentami.

Więcej
155,000

pracowników

70 krajów

obecność w 70 krajach

150 lat

Ponad 150 lat doświadczenia

Nasze podstawowe zasady

  1. Przestrzeganie prawa
  2. Uczciwa działalność
  3. Prowadzenie dokładnej i rzetelnej ewidencji
  4. Wypełnianie zobowiązań handlowych
  5. Traktowanie ludzi z szacunkiem
  6. Dążenie do bycia odpowiedzialnym globalnym obywatelem

1865 - 1940s

Pierwsze lata działalności

1950 - 1980s

Ekspansja globalna

1990 - obecnie

Nowe możliwości

1865

William Wallace (W.W.) Cargill kupuje magazyn zboża w Conover w stanie Iowa, na końcu linii kolejowej McGregor and Western Railroad.

1870

W.W. Cargill zakłada siedzibę firmy w Albert Lea w stanie Minnesota, wykorzystując rozbudowę linii kolejowej Southern Minnesota Railroad.

1880

Po przeniesieniu firmy do La Crosse w stanie Wisconsin w 1875 r. W.W. Cargill rozszerza działalność, zajmując się, poza handlem zbożem, obrotem węglem, mąką, paszami, drewnem i nasionami, a także inwestując w linie kolejowe, grunty, systemy nawadniania i gospodarstwa rolne.

1885

W.W. Cargill wraz z dwoma braćmi posiadają lub kontrolują ponad 100 magazynów zbożowych w stanach Minnesota oraz Dakota Północna i Południowa, o łącznej pojemności ponad 1,6 mln buszli.

1895

Edna Clara, córka W.W. Cargilla, bierze ślub z sąsiadem z dzieciństwa Johnem MacMillanem w La Crosse w stanie Wisconsin, formalnie łącząc obie rodziny. W grudniu przychodzi na świat ich pierwszy syn, John MacMillan Junior.

1912

Po śmierci W.W. Cargilla w 1909 r. John MacMillan Senior obejmuje kierownictwo firmy zmarłego teścia. Działalność firmy, której siedziba znajduje się obecnie w Minneapolis w stanie Minnesota, zostaje skonsolidowana pod nową nazwą: Cargill Elevator Company.

1923

Cargill przejmuje Taylor & Bournique Company, firmę handlującą zbożem, wraz z biurami wzdłuż Wschodniego Wybrzeża oraz własnym systemem telegraficznym. Przejęcie nowej technologii zapewnia firmie Cargill istotną przewagę nad konkurencją.

1930

Firma Cargill przyjmuje obecną nazwę. Koncern przygotowuje się do globalnej ekspansji, zakładając małe biura w Winnipeg (Kanada), Rotterdamie (Holandia) i Buenos Aires (Argentyna), które później zostaje zamknięte z powodu wybuchu II wojny światowej.

1932

Sytuacja ekonomiczna zmusza firmę Cargill do obniżenia wszystkich wynagrodzeń o 20 proc. Ze względu na pogarszające się zdrowie ojca dyrektorem generalnym firmy Cargill zostaje John MacMillan Junior.

Po II wojnie światowej firma różnicuje działalność, rozbudowując dział pasz po przejęciu Nutrena Mills. Firma Cargill kupuje także zakład przetwórstwa śruty sojowej i ziaren oleistych.

Po II wojnie światowej firma różnicuje działalność, rozbudowując dział pasz po przejęciu Nutrena Mills. Firma Cargill kupuje także zakład przetwórstwa śruty sojowej i ziaren oleistych.

1947

W związku z zakończeniem wojny kierownictwo firmy Cargill postanawia ponownie otworzyć biura w Ameryce Południowej. W Argentynie firma uruchamia dział ziaren hybrydowych.

1953

Z myślą o prowadzeniu działalności w Europie Cargill zakłada oddzielną firmę o nazwie TRADAX. Aby rozszerzyć działalność na rynki azjatyckie, Cargill przejmuje Kerr Gifford, amerykańską firmę zajmującą się handlem zbożem usytuowaną na wybrzeżu Pacyfiku.

1955

Pracujący w firmie Cargill naukowiec Julius Hendel wprowadza do jej działalności metody naukowe, co prowadzi do założenia scentralizowanego działu badawczego. Na wchodzącej w jego skład fermie badawczej wdrożone zostają komputery, co rewolucjonizuje proces opracowywania pasz.

1960

Po śmierci Johna MacMillana Juniora następne pokolenie podejmuje starania na rzecz zapewnienia firmie najlepszego kierownictwa. Pierwszym prezesem spoza rodzin Cargill i MacMillan zostaje Erwin Kelm.

1977

Stanowisko dyrektora generalnego firmy Cargill obejmuje Whitney MacMillan — ten okres jej działalności cechuje się konsekwentnym rozwojem globalnym, zwiększeniem interakcji z opinią publiczną, wkroczeniem na rynki krajów rozwijających się oraz utworzeniem oficjalnego kodeksu postępowania.

1988

Oferta produktów i usług firmy Cargill zdecydowanie się powiększa. Poza przetwórstwem zbóż, pasz, nasion, ziaren oleistych i kukurydzy firma zajmuje się bawełną, gumą, indykami, jajkami, kawą, mąką, mięsem, nawozami, orzeszkami ziemnymi, ropą naftową, słodem, sokami, solą, stalą, substancjami chemicznymi, usługami finansowymi, wieprzowiną i wełną.

Nowe możliwości

Firma Cargill określa oficjalny Cel strategiczny i weryfikuje architekturę firmy, przeprowadzając reorganizację tradycyjnych działów w 102 jednostki biznesowe skupione na klientach, innowacjach i wydajności.

2003

Po raz pierwszy w historii dochody firmy Cargill przekraczają miliard dolarów.

2008

Cargill wprowadza Truvia™, naturalny słodzik niezawierający kalorii i cechujący się doskonałym smakiem, produkowany z rebiany, części liści stewii o najlepszym smaku.

2011

Cargill zdecydowanie rozwija globalny dział żywienia zwierząt, przejmując holenderską firmę Provimi oraz wzbogacając swoją ofertę produktów w premiksy i dodatki.

2015

Cargill świętuje 150. rocznicę pomocy ludziom i organizacjom w prosperowaniu (thrive)

Nasza historia

Co pozwoliło naszej organizacji przetrwać ponad 150 lat? Od dziesięcioleci firma Cargill jest wierna wizji jej założyciela W.W. Cargilla: pomagamy rolnikom prosperować, łączymy rynki i oferujemy konsumentom produkty, których poszukują. Przez ten czas wiele się dowiedzieliśmy na temat żywności i rolnictwa, dokonując przełomów, które przesunęły granice możliwości.

Zrównoważony rozwój

W jaki sposób żywimy świat, jednocześnie chroniąc planetę? Zrównoważony rozwój jest coraz bardziej istotny dla konsumentów, społeczności, dla nas wszystkich. W ciągu 150 lat naszej historii, zawsze staraliśmy się działać bardziej efektywnie, aby pomagać innym w rozwijaniu ich działalności i chronić zasoby dla przyszłych pokoleń.

Więcej

Zaangażowanie społeczne

Budowanie kwitnących społeczności jest możliwie poprzez rozwój gospodarczy, działalność charytatywną, wolontariat pracowników i współpracę. Nasze spółki, obiekty i grupy pracowników wspierały organizacje społeczne i non-profit w ramach swoich społeczności lokalnych.

Sponsorujemy działalność sportową, udzielamy pomocy placówkom naukowym i kulturalnym, troszczymy się o chorych i potrzebujących pomocy. Pod naszą stałą opieką znajduje się Dom Dziecka w Gnieźnie oraz Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym w Kiszkowie. Bierzemy także udział w wielu doraźnych akcjach, mających na celu wsparcie najbardziej potrzebujących. Od wielu lat jesteśmy Sponsorem Strategicznym lokalnej drużyny żużlowej Start Gniezno.

Jesteśmy dumni z faktu, że wspieramy lokalną społeczność, pomagamy innym oraz przyczyniamy się do rozwoju polskiego sportu i kultury.

Jakość

Dbałość o jakość naszych produktów przejawia się na wszystkich etapach działania, począwszy od zakupu surowców, poprzez proces produkcyjny, aż po dostarczenie gotowych wyrobów. Jest to jednak możliwe tylko dzięki zaangażowaniu wszystkich pracowników Wytwórni Premiksów LNB w proces stałego doskonalenia jakości wyrobów dostarczanych do naszych Klientów.

Więcej

Nasze certyfikaty