Nabiał często stanowi lwią część naszej diety. Przemysł mleczarski nieprzerwanie rośnie w potęgę. Od najmłodszych lat uczeni jesteśmy, aby pić mleko. Hasła reklamowe promują trend „Pij mleko, będziesz wielki”. Jednak ze względu na to, że znane nam tradycyjne mleko nie służy każdemu,

W artykule poruszymy kilka alternatyw dla mleka krowiego:
  1. Mleko sojowe
  2. Mleko ryżowe
  3. Mleko migdałowe
  4. Mleko kokosowe
Mleko sojowe

Mleko sojowe otrzymywane jest z ziaren soi. Jest bogate w proteiny w niemalże takim samym stopniu jak mleko krowie. Zawiera również składniki, które mogą przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu. Występują w nim głównie witaminy z grupy B. Nie zawiera laktozy, chociaż może powodować alergie. Z mleka sojowego produkuje się ser tofu.

Mleko sojowe

  • 100 ml soi
  • 300 ml gorącej, przegotowanej wody

Lonacid_Max

76.98 KB

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe to produkt z białego lub brązowego ryżu. Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, ale nie ma w swoim składzie wapnia i białka. W sklepach można jednak dostać mleko ryżowe lub produkty na jego bazie, które są dodatkowo wzbogacone witaminami i minerałami. Orzeźwiające z rana, można przyrządzić mniej lub bardziej gęste w zależności od ilości użytego ryżu. Świetnie nadaje się jako podstawa napoju czekoladowego. Można z jego użyciem przyrządzić również owsiankę, gotując otręby owsiane na małym ogniu z dużą ilością mleczka.

Mleko ryżowe zawiera niewielkie ilości tłuszczów. Jedna szklanka tego napoju zawiera ich zaledwie 1,5 g, w czym 0{7d4793d2bd018dc82c5c7a7b84517822a893bd217db551fcfcc161c7f12edd96} tłuszczów nasyconych. Pamiętajmy, że dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasz organizm znacznie lepiej przyswaja witaminy.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse gravida purus ac gravida commodo. Vivamus hendrerit faucibus felis ut dignissim. Quisque congue elit non maximus maximus. In felis erat, varius id orci sed, fermentum accumsan magna. Mauris a sapien scelerisque, porta erat nec, euismod tortor. Nunc tincidunt erat vitae suscipit eleifend. Nam ac urna et lectus rutrum maximus vel sed neque. Mauris pulvinar dictum mi, in ultricies tellus rhoncus ut.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse gravida purus ac gravida commodo. Vivamus hendrerit faucibus felis ut dignissim.

Mleko słonecznikowe

Mleko słonecznikowe ma lekko słodkawy, delikatny smak, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Napój z migdałów zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy. Ten marcepanowy płyn o aksamitnej konsystencji z powodzeniem może zastąpić mleko krowie. Warto poznać jego właściwości zdrowotne.

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe ma lekko słodkawy, delikatny smak, o wyczuwalnej orzechowej nucie. Napój z migdałów zyskuje na popularności ‒ doceniają go wegetarianie, weganie jak i mięsożercy. Ten marcepanowy płyn o aksamitnej konsystencji z powodzeniem może zastąpić mleko krowie. Warto poznać jego właściwości zdrowotne.

dr. Anna Kowalska

"Mleko jest jednym z najczęstszych alergenów. Nietolerancja dotyczy między innymi laktozy, do której trawienia potrzebujemy enzymu laktazy. Objawy nietolerancji laktozy bardzo łatwo rozpoznać: oddawanie nadmiernej ilości gazów, wzdęcia, kurczowy ból brzucha, biegunka, mdłości. Producenci mleka oraz rządy wielu państw wydają wielkie pieniądze na mleczne kampanie informując, tak jak w Polsce: ,,Pij mleko, będziesz wielki’’. Dla przykładu, Departament Rolnictwa w USA zaleca spożywanie trzech szklanek mleka dziennie wszystkim osobom powyżej dziewiątego roku życia, a tymczasem badania wykazują nietolerancję laktozy u 50 mln Amerykanów."

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe coraz większą popularność jako dodatek do kawy. Otrzymuje się je poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosu lub rozdrobnionej kopry i odciśnięcie ich przez gazę. Znaczna część zawartego w tym mleczku tłuszczu poprawia pracę układu odpornościowego i ma korzystny wpływ na skórę. Jako tłuszcz nasycony, podnosi on poziom “dobrego” cholesterolu HDL. Mleczko kokosowe jest bogate w pełnowartościowe białko. Może ono stanowić doskonały dodatek do napoju quinoa otrzymywanego z komosy. Kokos jako jedyna wśród roślin posiada wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy.

Korzyści stosowania mleka kokosowego:

  • poprawa stanu skóry
  • wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL

Zobacz jak zrobić domowe mleko kokosowe

Nie wiesz jak zwiększyć mleczność Twoich krów? Skontaktuj się z naszymi ekspertami.

Skontaktuj się